De Husqvarna AI-oplossing en -index, HUGSI, biedt nieuwe inzichten in de stedelijke vegetatie

De Husqvarna AI-oplossing en -index, HUGSI, biedt nieuwe inzichten in de stedelijke vegetatie

Voor het tweede jaar presenteert Husqvarna HUGSI (Husqvarna Urban Green Space Index), een door AI aangedreven satellietsysteem om beleidsmakers wereldwijd te helpen het aandeel en de gezondheid van groene ruimten in steden te monitoren. Blijkt dat stedelijke gebieden wereldwijd gemiddeld genomen niet groener worden maar dat stedelijke gebieden in Europa groener zijn dan gemiddeld. De stad Charlotte in North Carolina, VS werd uitgeroepen tot Global Green Model City 2020, de groenste stad ter wereld. Maar wat met Brussel, vorig jaar nog laureaat in de categorie ‘best health of urban vegetation’? 

Hoe groen zijn de steden in de wereld eigenlijk? Worden ze groener of verdrukt de verdichting van de steden ook het waardevolle groen in de steden? HUGSI werd opgericht om het groen in de stad te helpen beschermen en stakeholders te voorzien van unieke gegevens over de huidige staat en evolutie van de vegetatie. Groene ruimten zijn immers de longen van de stad. Ze verbeteren de luchtkwaliteit en dragen bij tot het beheer van regenwater en overstromingen en tot de fysieke en mentale gezondheid van de burger.

Wat is een groene stad volgens HUGSI?

Door computervisie en diepleertechnieken toe te passen op satellietbeelden, geeft HUGSI inzicht in de huidige staat en historische ontwikkeling van vegetatie en haar omgeving in stedelijke gebieden.  

De HUGSI 2020-index biedt inzicht in het groen van 155 steden in 60 landen die op een aantal groene Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI's) worden beoordeeld:  

  • Percentage van het groen in de stad 
  • Percentage van het stedelijk gebied bedekt met bomen 
  • Percentage van het stedelijk gebied bedekt met gras 
  • Gezondheid van de vegetatie 
  • Verdeling van de groene ruimte 
  • Groene ruimte per hoofd van de bevolking 

Om in de index goed te scoren, moeten de geselecteerde steden een gezonde en goed verdeelde vegetatie hebben, met een hoog aandeel binnen de dichtbevolkte delen van de stad. Aan bomen wordt twee keer de waarde van gras toegekend. 

In een notendop 

Charlotte, North Carolina, VS werd verkozen tot Global Green Model City 2020 als groenste stad van de index dit jaar. Ze scoorde het hoogst op het percentage groen, in combinatie met een goede spreiding en gezondheid van de vegetatie. De eer van best scorende Europese stad viel dit jaar te beurt aan Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.  

De stedelijke gebieden in Europa zijn groener dan gemiddeld, 45% tegenover het wereldwijde gemiddelde van 39%. Europese steden breidden bovendien hun groene ruimte uit met meer dan 40 miljoen m².

Wat met België?

We vinden Brussel, als enigste gemonitorde Belgische stad, terug op de 73ste plaats in de algemene ranking.  

En waar deze vorig jaar nog de eerste plaats bekleedde in de categorie ‘best health of urban vegatation’, vinden we onze hoofdstad hier dit jaar terug op een gedeelde 7de plaats. Het is niet zozeer dat de stad er in deze categorie zo hard op achteruit is gegaan, dan wel dat er dit jaar veel meer steden opgenomen werden in de HUGSI-lijst.  

Alle KPI’s van Brussel en andere opgenomen steden zijn te raadplegen op: www.hugsi.green.   

Story image

 

De Husqvarna Urban Green Index werd in 2019 gelanceerd in het kader van het Husqvarna Living City Congres in het Zweedse Göteborg, een bijeenkomst van internationale opinieleiders en professionals uit de industrie en de media, allemaal actief rond groene ruimte. 

Story image
Over Husqvarna

Husqvarna is een merk van de Husqvarna Group. Al sinds 1689 vervaardigt Husqvarna hoogwaardige producten en introduceert het baanbrekende innovaties, zoals de trillingvrije en automatische kettingrem op kettingzagen en de robotmaaier. Vandaag biedt Husqvarna een ruim assortiment performante machines voor gebruik in parken, bossen en tuinen en staat het voor technologisch leiderschap in zijn kernsegmenten: kettingzagen, trimmers, zitmaaiers en robotmaaiers. De Husqvarna-producten worden verkocht in meer dan 100 landen, voornamelijk via servicedealers.  

Over de Husqvarna Group

De Husqvarna Group is een wereldwijde marktleider voor buitenmachines en innovatieve oplossingen voor bos-, park- en tuinonderhoud. Het gamma omvat onder meer kettingzagen, trimmers, robotgrasmaaiers en zitmaaiers. De groep is ook de Europese leider in tuinbevloeiingsproducten en een wereldleider op het vlak van snij- en diamantwerktuigen voor de bouw- en steensector. De producten en oplossingen van Husqvarna Group worden aan consumenten en professionals verkocht onder merknamen zoals Husqvarna, Gardena, McCulloch, Poulan Pro, Weed Eater, Flymo, Zenoah en Diamant Boart via dealers en retailers in meer dan 100 landen. De netto-omzet bedroeg in 2018 41 miljard Zweedse kroon en de groep telt zo’n 13.000 werknemers in 40 landen.

Husqvarna
Leuvensesteenweg 542
Planet II E bus 5
1930 Zaventem