Husqvarna strijdt mee voor een duurzame leefomgeving

Husqvarna strijdt mee voor een duurzame leefomgeving

Robotmaaiers en egels delen hun territorium

De paartijd van de egels is in volle gang. Dit betekent dat er tussen eind juli en half oktober heel wat kleine egeltjes het levenslicht zien. Deze worden geboren in een nest van mos, gras en bladeren, vaak gemaakt in de tuin. Maar hoe valt dit te rijmen met de robotmaaier die in diezelfde tuin zijn taak vervult?
Zorg voor de natuur is een prioriteit voor Husqvarna en zit ingebakken in het Zweedse DNA van het merk. Husqvarna maakt er reeds sinds zijn oprichting een prioriteit van om de druk op het milieu te minimaliseren
. Dit vertaalt zich in hun productontwerpen. Het bedrijf geeft ook enkele tips mee om ervoor te zorgen dat egels en robotmaaiers hun territorium kunnen blijven delen.

Levensreddende tips

Husqvarna geeft enkele eenvoudige tips mee waarmee elke robotmaaierbezitter het gevaar voor deze en andere kleine kruipende vriendjes kan minimaliseren.

Voor de robotmaaier begint te maaien, kijkt men best even snel na of er geen egels of andere kleine dieren op het gazon rondlopen of schuilen in het laadstation. Leg deze een stuk verder van het gazon af aan de kant.

Indien er een nestje egels gevonden wordt op het gazon, laat men dit idealiter staan. De moeder zal het nest immers niet meer terugvinden als dit wordt verplaatst. Enkele stevigere takken of hogere voorwerpen (zoals een luchtdoorlatend houten kratje, met opening voor de mama) die als barrière rond of over het nest gelegd worden, zorgen ervoor dat de robotmaaier het nest als obstakel detecteert en vermijdt.

Aangezien egels schemer- en nachtdieren zijn, gaan ze in de donkere uurtjes op verkenning doorheen de tuin. Het is tot slot dan ook aangeraden de robotmaaier enkel overdag te laten rijden en deze vanaf het vallen van de avond te stallen. Dit kan aan de hand van een timer op de Husqvarna Automower® makkelijk ingesteld worden.

Story image

Husqvarna cares

Als marktleider op gebied van robotmaaiers vervult Husqvarna naar eigen zeggen een voorbeeldfunctie op vlak van duurzaam natuurbehoud. In zijn ontwerpen en producten staat niet enkel de kwaliteit en het gebruiksgemak centraal, ook de bescherming van de ecologische systemen dragen ze hoog in het vaandel. Getuige hiervan onder meer hun Sustainovate strategie. Het merk brengt door innovatie mens en natuur op een duurzame manier dichter bij elkaar. De lat voor veiligheid en productefficiëntie wordt steeds hoger gelegd in een streven de consument te helpen zijn werk zo vlot mogelijk uit te voeren en tegelijkertijd slim en respectvol om te gaan met de ecologische hulpbronnen en biodiversiteit van onze planeet.

Ook beschikt elke Husqvarna Automower® standaard over botssensoren. Deze detecteren voorwerpen en dieren op zijn pad zodat de robotmaaier ze kan ontwijken.Deze robotmaaiers zijn bovendien uitgerust met unieke lichte draaiende inklapbare mesjes. Wanneer de robot tijdens het maaien een voorwerp zou raken, klappen de mesjes onmiddellijk terug in de maaischijf. In tegenstelling tot bij robotmaaiers met vastdraaiende messen, zorgt dit ervoor dat een mogelijke impact op kleine dieren aanzienlijk verkleind wordt.
De mesjes klappen ook pas uit wanneer de Automower® het laadstation heeft verlaten. Dit blijkt immers vaak een ideale schuilplaats voor kleine diertjes die beschutting zoeken tegen de wind, felle zon of regen.

Robotmaaiers en egels, met de nodige voorzorgen en oplettendheid, is er geen reden dat beiden niet samen in dezelfde tuin kunnen leven.

Over Husqvarna

Husqvarna is een merk van de Husqvarna Group. Al sinds 1689 vervaardigt Husqvarna hoogwaardige producten en introduceert het baanbrekende innovaties, zoals de trillingvrije en automatische kettingrem op kettingzagen en de robotmaaier. Vandaag biedt Husqvarna een ruim assortiment performante machines voor gebruik in parken, bossen en tuinen en staat het voor technologisch leiderschap in zijn kernsegmenten: kettingzagen, trimmers, zitmaaiers en robotmaaiers. De Husqvarna-producten worden verkocht in meer dan 100 landen, voornamelijk via servicedealers.  

Over de Husqvarna Group

De Husqvarna Group is een wereldwijde marktleider voor buitenmachines en innovatieve oplossingen voor bos-, park- en tuinonderhoud. Het gamma omvat onder meer kettingzagen, trimmers, robotgrasmaaiers en zitmaaiers. De groep is ook de Europese leider in tuinbevloeiingsproducten en een wereldleider op het vlak van snij- en diamantwerktuigen voor de bouw- en steensector. De producten en oplossingen van Husqvarna Group worden aan consumenten en professionals verkocht onder merknamen zoals Husqvarna, Gardena, McCulloch, Poulan Pro, Weed Eater, Flymo, Zenoah en Diamant Boart via dealers en retailers in meer dan 100 landen. De netto-omzet bedroeg in 2018 41 miljard Zweedse kroon en de groep telt zo’n 13.000 werknemers in 40 landen.

Husqvarna
Leuvensesteenweg 542
Planet II E bus 5
1930 Zaventem