Meer wilde natuur in de tuin dankzij Rewilding Mode van Husqvarna robotmaaiers

'Maai Mei Niet' in aanloop naar Wereld Bijendag (20 mei) en de Internationale dag van de Biodiversiteit (22 mei)

Husqvarna, wereldwijd marktleider op het gebied van robotmaaiers, lanceert op 2 mei 's werelds eerste functie om te helpen bij 'rewilding' van privétuinen. De Rewilding Mode laat automatisch ten minste 5% van elk gazon ongemaaid, zodat er ruimte is voor een weide voor bijen, vlinders en andere bestuivende insecten. Boeren houden van oudsher een dergelijk percentage van hun land vrij om de biodiversiteit te bevorderen. Tot nog toe bestond er geen dergelijke standaard voor privétuinen, ondanks het grote potentieel om een verschil te maken. Als elke Europese tuinier minstens 5% van zijn tuin zou laten verwilderen, zou dit goed zijn voor een gebied van meer dan 125.000 hectare, of twee keer zo groot als het grootste natuurreservaat van Europa, het nationaal park Doñana. 

Sta verwildering toe

Met de Rewilding Mode wil Husqvarna een nieuwe standaard creëren voor privétuinen met 'wilde' zones als natuurlijk onderdeel van het gazon. Hiermee wordt het huidige idee van de ideale tuin tot op zekere hoogte in vraag gesteld, ten gunste van een tuin waarin perfect gemanicuurd gras samengaat met weideachtig gebied. Tuinbezitters kunnen een grote rol spelen, aangezien privétuinen een belangrijke habitat vormen voor bestuivers, goed voor 20 à 30% van de stedelijke gebieden in Europa1. ​ 

“Verwildering is een heel eenvoudige oplossing maar vraagt echter wel een andere mindset van de gemiddelde tuinbezitter. Het ideaalbeeld van een ‘gemanicuurd’ gazon wordt losgelaten. Dat wil overigens niet zeggen dat de tuin er onaantrekkelijk uitziet. Integendeel: een bloemenstrook met op de voorgrond een strak gemaaide grasmat geeft juist een heel mooi effect”, zegt Anton de Jong, Directeur van Husqvarna Benelux. 
©Husqvarna - Maai Mei Niet
©Husqvarna - Maai Mei Niet

Maak kennis met de Rewilding Mode ​ 

Deze nieuwe functie vergemakkelijkt het werk door automatisch ten minste 5% van de tuin te reserveren voor een rewilding-zone. Met behulp van satellieten die de grootte van de tuin meten, berekent de robotmaaierapp een gebied dat overeenkomt met dit percentage als uitgangspunt. Gebruikers kunnen er dan voor kiezen om de rewilding-zone te installeren waar dat hun het beste uitkomt en eventueel uit te breiden. ​ 

De functie is beschikbaar voor de Automower®-robotmaaiermodellen 405X, 415X en 435X AWD en voor de NERA-modellen 430X NERA en 450X NERA die met begrenzingsdraad zijn geïnstalleerd. Er zijn momenteel wereldwijd ongeveer 150.000 Husqvarna-robotmaaiers die de nieuwe functie ondersteunen. ​ 

Het aandeel van de tuin dat standaard vrij wordt gelaten is geïnspireerd op het EU-landbouwbeleid, dat boeren oproept om 5% van hun landbouwgrond te wijden aan gebieden die de biodiversiteit bevorderen. 

Klik hier voor meer informatie over de Rewilding Mode. 

©Husqvarna - Maai Mei Niet
©Husqvarna - Maai Mei Niet

Tien tips om je rewilding-zone een boost te geven 

Lees hier de 10 beste tips van de bekroonde landschaps- en tuinontwerper Tom Massey om de biodiversiteit in privétuinen te bevorderen. ​ 

©Husqvarna - Tom Massey
©Husqvarna - Tom Massey

1 In Groot-Brittannië is er ongeveer 520 duizend hectare aan privétuinen in stedelijke gebied, goed voor 29,5% van het totale stedelijke gebied, volgens ONS (Bron). In Zweden wordt de totale oppervlakte aan gazons geschat op 22,5% volgens de Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen (bron). 


Dorien Debbaut

Press Officer, Two cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Husqvarna

 

Over Husqvarna

Husqvarna, een merk binnen de Husqvarna Group, is marktleider in innovatieve en hoogwaardige producten en diensten voor het vormgeven van groene ruimten in parken, bossen en tuinen. Sinds 1689 heeft het in Zweden geboren Husqvarna een sterke focus op onderzoek en ontwikkeling en is het een pionier op het gebied van robotmaaiers en kettingzagen. Vandaag de dag bestaat het productportfolio uit de volgende generatie robotmaaiers, riders, kettingzagen en trimmers voor zowel professioneel als particulier gebruik. Duurzame waardecreatie, productinnovatie en digitalisering blijven belangrijk voor de komende jaren. De producten van Husqvarna worden verkocht in meer dan 100 landen. De Husqvarna Group, waartoe ook Gardena en Husqvarna Construction behoren, heeft wereldwijd 13.800 werknemers en de netto-omzet in 2023 bedroeg SEK 53,3 miljard.  

 

Over de Husqvarna Group

Husqvarna Group werd opgericht in 1689 en is vandaag de dag een wereldwijd toonaangevende fabrikant van innovatieve producten en oplossingen voor bos-, park- en tuinbeheer.

Het assortiment omvat robotmaaiers, kettingzagen, trimmers, zitmaaiers en tuinirrigatie. De Husqvarna Group is ook toonaangevend op het gebied van snij- en oppervlaktebehandelingsapparatuur voor de bouw- en steenindustrie. De producten en oplossingen van de Husqvarna Group worden voornamelijk verkocht onder de wereldwijde merken Husqvarna en Gardena via dealers en detailhandelaren aan consumenten en professionele gebruikers in meer dan 100 landen. De omzet in 2023 bedroeg SEK 53,3 miljard en de Husqvarna Group heeft ongeveer 13.800 werknemers in 40 landen.

 

Neem contact op met

Leuvensesteenweg 542 Planet II E bus 5 1930 Zaventem

+32 (0) 27209212

www.husqvarna.com