Nieuwe AI-oplossing van Husqvarna helpt steden wereldwijd bij het onderhoud van groene ruimten

Nieuwe AI-oplossing van Husqvarna helpt steden wereldwijd bij het onderhoud van groene ruimten

Brussel bij beste steden ter wereld!

Husqvarna presenteert de HUGSI (Husqvarna Urban Green Space Index), een op AI-gebaseerde satellietoplossing om beleidsmakers te helpen bij de monitoring van de omvang en de gezondheid van de groene ruimte in steden wereldwijd.

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Ze verbeteren de luchtkwaliteit en dragen bij tot het beheer van regenwater en overstromingen en tot de fysieke en mentale gezondheid van de burger. Naarmate de verstedelijking zich voortzet, is het van vitaal belang om de verhouding tussen 'grijze' en groene ruimten op te volgen.

Nieuwste technologieën voor meer en beter groen

Door computervisie en deep learning-technieken toe te passen op satellietbeelden, verschaft HUGSI inzicht in de huidige staat en de historische ontwikkeling van vegetatie en omgeving in stedelijke gebieden. Zo wordt achterhaald hoe groen een stad werkelijk is en in welke mate de verdichting het groen in de stad vermindert.

"Wij denken dat AI en de opkomende technologieën een sleutelrol zullen spelen in het toekomstige beheer van de groene ruimte. Met HUGSI willen we de aandacht vestigen op het belang van groene ruimte en beleidsmakers in staat stellen om het groen in de stad te beschermen door hen onweerlegbare feiten te verstrekken. Door het beheer van de groene ruimte te digitaliseren is preventief onderhoud van parken mogelijk. Goed voor zowel de recreatie als voor het milieu, en ook de operationele efficiëntie gaat erop vooruit", aldus Anders Johanson, CTO van de Husqvarna Group.

De HUGSI 2019-index geeft groene inzichten voor alle C40-steden plus Marseille (Frankrijk) en Göteborg (Zweden). Dit maakt dat in totaal 98 steden in 51 landen beoordeeld werden op een aantal groene KPI's:

  • percentage groen in de stad;
  • gezondheid van de vegetatie;
  • verdeling van groene ruimten;
  • aandeel groene ruimte per inwoner;
  • aandeel met bomen begroeide gebied;
  • ontwikkeling van de groene ruimte in de loop der tijd.

En de groenste stad is…

De best scorende stad wereldwijd is Durban in Zuid-Afrika. In Europa is dit Genève in Zwitserland. Ze scoren hoog op het percentage groen, in combinatie met een goede spreiding en gezondheid van de vegetatie.

"We zijn erg blij en trots dat we de best scorende steden met deze erkenning kunnen bekronen. Maar we geloven ook dat alle steden in de index winnaars zijn. Met deze nieuwe dataset krijgen ze de feiten die nodig zijn om de ontwikkeling te monitoren en aan te sturen en hun stad nog groener en gezonder te maken. Hopelijk halen ook andere steden interessante inzichten uit de HUGSI-index die hen op weg helpen naar een groenere stedelijke omgeving", stelt Anders Johanson.

Ook België valt in de prijzen!

Wereldwijd is Brussel de stad met de gezondste vegetatie.

Brussel bij wereldwijde winnaars
Brussel bij wereldwijde winnaars
Story image

De Husqvarna Urban Green Index 2019 werd gelanceerd in het kader van het Husqvarna Living City Congres in het Zweedse Göteborg, een bijeenkomst van internationale opinieleiders en professionals uit de industrie en de media, allemaal actief rond groene ruimte.

Story image
Kirsten Van Pee Team Manager, Two cents
Bart van Hal Marketing Manager Husqvarna Division Benelux, Husqvarna Benelux
Over Husqvarna

Husqvarna is een merk van de Husqvarna Group. Al sinds 1689 vervaardigt Husqvarna hoogwaardige producten en introduceert het baanbrekende innovaties, zoals de trillingvrije en automatische kettingrem op kettingzagen en de robotmaaier. Vandaag biedt Husqvarna een ruim assortiment performante machines voor gebruik in parken, bossen en tuinen en staat het voor technologisch leiderschap in zijn kernsegmenten: kettingzagen, trimmers, zitmaaiers en robotmaaiers. De Husqvarna-producten worden verkocht in meer dan 100 landen, voornamelijk via servicedealers.  

Over de Husqvarna Group

De Husqvarna Group is een wereldwijde marktleider voor buitenmachines en innovatieve oplossingen voor bos-, park- en tuinonderhoud. Het gamma omvat onder meer kettingzagen, trimmers, robotgrasmaaiers en zitmaaiers. De groep is ook de Europese leider in tuinbevloeiingsproducten en een wereldleider op het vlak van snij- en diamantwerktuigen voor de bouw- en steensector. De producten en oplossingen van Husqvarna Group worden aan consumenten en professionals verkocht onder merknamen zoals Husqvarna, Gardena, McCulloch, Poulan Pro, Weed Eater, Flymo, Zenoah en Diamant Boart via dealers en retailers in meer dan 100 landen. De netto-omzet bedroeg in 2018 41 miljard Zweedse kroon en de groep telt zo’n 13.000 werknemers in 40 landen.

Husqvarna
Leuvensesteenweg 542
Planet II E bus 5
1930 Zaventem