Nieuwe generatie 50 cc-kettingzagen van Husqvarna verandert de normen op het vlak van zaagcapaciteit

Husqvarna stelt zijn nieuwe generatie 50 cc-kettingzagen voor professionele houthakkers en boomspecialisten voor: de Husqvarna 550 XP® Mark II en de 545 Mark II. De kettingzagen werden vanaf een blanco blad ontworpen, waardoor ze beter dan hun voorgangers scoren op het vlak van zaagcapaciteit, wendbaarheid en duurzaamheid. Daardoor zijn de nieuwkomers optimale hulpmiddelen voor bosbeheer en toepassingen in de stad, zoals het vellen, snoeien, verwijderen of afkorten van kleine en middelgrote bomen.

Zestig jaar na het debuut van zijn allereerste zaag introduceert Husqvarna dit jaar twee nieuwe 50 cc-kettingzagen op basis van een compleet nieuw ontwerp en met volledig nieuwe techniek. De prestatie van een zaag wordt afgemeten tegen de zaagcapaciteit.  Dat is de snelheid waarmee het volledige systeem van het blad, de ketting en het motorgedeelte samenwerkt om hout met het optimale toerental te zagen.  Aan de hand van een reeks interne tests* kon Husqvarna aantonen dat de 550 XP® Mark II de beste zaagcapaciteit biedt in vergelijking met zijn naaste concurrent in het 50 cc-segment. 

"Dit is niet zomaar een nieuwe kettingzaag", verklaarde Gent Simmons, Directeur Product Management van de Forestry-afdeling van Husqvarna.  "Dit zijn de eerste twee modellen van een nieuwe generatie kettingzagen waarvan alle essentiële onderdelen nieuw zijn. De Husqvarna 550 XP® Mark II beschikt over een superieure zaagcapaciteit en bewees aan de hand van de meest extreme tests dat hij beantwoordt aan de verwachtingen van onze meest veeleisende professionele gebruikers in de sector van de bosbouw en de boomverzorging.  Met deze twee nieuwkomers introduceren we een nieuwe norm op het vlak van prestaties, duurzaamheid en wendbaarheid, en geven we een nieuwe definitie aan het segment van de 50 cc-machines."

Verbeteringen met het oog op duurzaamheid

Met het oog op een hogere duurzaamheid in lastige werkomstandigheden werd de koelcapaciteit van de Husqvarna 550 XP® Mark II en de Husqvarna 545 Mark II met 13 % verbeterd in vergelijking met de vorige generatie 50 cc-kettingzagen van Husqvarna. Dit was mogelijk dankzij drie essentiële verbeteringen: een geoptimaliseerde luchtstroom; de toevoeging van meer koelribben in kritieke zones, waardoor de hitte van de cilinder doeltreffender wordt afgevoerd; en een isolerend hitteschild dat specifiek voor de nieuwe kettingzagen werd ontwikkeld, en dat de cilinderzone nog beter afdicht, waardoor het hitteverlies tot een minimum beperkt wordt.  Op die manier blijft het carburatorvak koel, zodat de kettingzaag ook in warme omstandigheden vlot start. Daarnaast werd een volledig nieuwe demper ingebouwd, die de temperaturen laag houdt.

De luchtfilter werd nieuw ontworpen, zodat de 50 cc-kettingzagen nu nog langer meegaan. Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op een combinatie van een vernieuwde luchtfilter met een hogere capaciteit, een betere afdichting en een upgrade van de Air Injection™. Hierdoor zijn de zagen met een nieuwe geoptimaliseerde versie van AutoTune™ uitgerust, de ontstekingsmodulesoftware en het kalibratiesysteem voor carburatoren van Husqvarna.

Ontworpen met het oog op comfort en wendbaarheid

Zoals gebruikelijk bij Husqvarna werd de nieuwe generatie 50 cc-kettingzagen ontworpen met de gebruiker als centrale prioriteit. Het goed uitgebalanceerde zaaglichaam met zijn lage gyroscopische krachten zorgt voor een uitstekende wendbaarheid en hanteerbaarheid, zodat gebruikers langer kunnen blijven werken voordat ze moe worden. Daarnaast bieden de ergonomisch ontworpen handgrepen een veilige en comfortabele greep. Bovendien zijn de Husqvarna 550 XP® G Mark II en de Husqvarna 545G Mark II uitgerust met verwarmde handgrepen, zodat de gebruiker bij koud weer in comfortabeler omstandigheden kan werken.

De nieuwe 50 cc-kettingzagen werden ontworpen voor gespecialiseerde gebruikers. Ze zijn daarom uitgerust met twee vallijnen (één verticale en één horizontale), die beide in het plastic werden gegoten, zodat ze een duidelijk mikpunt en een permanente begeleiding bieden.

De kettingzagen worden in het Zweedse Huskvarna gebouwd en zijn met de X-CUT™ ketting SP33G en het X-force™ zaagblad uitgerust. Beide 50 cc-modellen zullen vanaf maart 2019 in de verkooppunten verkrijgbaar zijn. De aanbevolen detailhandelsprijs bedraagt € 784,30 excl. BTW voor de 550 XP® G Mark II, en € 668,60 excl. BTW voor de Husqvarna 545G Mark II.

Eigenschappen 550 XP® Mark II / 550 XP® G Mark II:

 • Low Vib®
 • Air Injection®
 • X-Torq®
 • AutoTune™
 • Verwarmde handgrepen en carburator (alleen 550 XP® G Mark II)
 • Cilinderinhoud 50,1 cc
 • Vermogen 3,0 kW
 • Snelheid van de ketting bij 133 % van het topvermogen (tpm) 26,1 m/s
 • Aanbevolen zaagbladlengte 33-50 cm / 13”-20”
 • Gewicht 5,3/5,5 kg (exclusief zaaguitrusting)

Eigenschappen 545 Mark II / 545G Mark II:

 • Low Vib®
 • Smart Start
 • Air Injection®
 • X-Torq®
 • AutoTune™
 • Verwarmde handgrepen en carburator (alleen 545 G Mark II)
 • Cilinderinhoud 50,1 cc
 • Vermogen 2,7 kW
 • Maximale kettingsnelheid 25,4 m/s
 • Aanbevolen zaagbladlengte 33-50 cm / 13”-20”
 • Gewicht 5,3/5,5 kg (exclusief zaaguitrusting)

*Tests die Husqvarna in 2018 in een gecontroleerde omgeving uitvoerde met een standaard Husqvarna 550 XP® Mark II in vergelijking met een standaard Stihl MS 261 C-M. Meer informatie over deze test vindt u op https://www.husqvarna.com/newchainsawgeneration/

 

Contacteer ons
Bart van Hal Marketing Manager Husqvarna Division Benelux
Kirsten Van Pee Senior Project Manager, Two cents
Bart van Hal Marketing Manager Husqvarna Division Benelux
Kirsten Van Pee Senior Project Manager, Two cents
Over Husqvarna

Husqvarna is een merk van de Husqvarna Group. Al sinds 1689 vervaardigt Husqvarna hoogwaardige producten en introduceert het baanbrekende innovaties, zoals de trillingvrije en automatische kettingrem op kettingzagen en de robotmaaier. Vandaag biedt Husqvarna een ruim assortiment performante machines voor gebruik in parken, bossen en tuinen en staat het voor technologisch leiderschap in zijn kernsegmenten: kettingzagen, trimmers, zitmaaiers en robotmaaiers. De Husqvarna-producten worden verkocht in meer dan 100 landen, voornamelijk via servicedealers.  

Over de Husqvarna Group

De Husqvarna Group is een wereldwijde marktleider voor buitenmachines en innovatieve oplossingen voor bos-, park- en tuinonderhoud. Het gamma omvat onder meer kettingzagen, trimmers, robotgrasmaaiers en zitmaaiers. De groep is ook de Europese leider in tuinbevloeiingsproducten en een wereldleider op het vlak van snij- en diamantwerktuigen voor de bouw- en steensector. De producten en oplossingen van Husqvarna Group worden aan consumenten en professionals verkocht onder merknamen zoals Husqvarna, Gardena, McCulloch, Poulan Pro, Weed Eater, Flymo, Zenoah en Diamant Boart via dealers en retailers in meer dan 100 landen. De netto-omzet bedroeg in 2018 41 miljard Zweedse kroon en de groep telt zo’n 13.000 werknemers in 40 landen.

Husqvarna
Leuvensesteenweg 542
Planet II E bus 5
1930 Zaventem