Week van de Bij: Husqvarna deelt tips voor een bij-vriendelijke tuin

Bijen, ze zijn niet alleen ongelofelijk belangrijk voor onze natuur en ons voedsel, maar ze staan ook aan de basis van onze biodiversiteit. We kunnen niet zonder de bijen én toch gaat hun populatie razendsnel achteruit. Hoe komt dat? En wat kunnen we doen om hen zo goed mogelijk te ondersteunen? Husqvarna geeft alvast enkele handige tips en tricks.

JB-320174 (1).Jpg

Alsmaar minder groen

Onze openbare wegen en private tuinen lijken steeds netter en beter onderhouden. Deze evolutie zorgt ervoor dat we sneller kiezen voor een tuin met veel verharding waar minder onderhoud aan lijkt. Gevolg: een eenzijdig en arm dieet voor de bijen.

Vergeet dus die strakke, betonnen terrassen maar denk aan weelderige tuinen met gezellige hoekjes en kantjes vol wildbloemen en -planten waar bijen zo van houden. Moeilijk met een robotmaaier die het gazon automatisch maait, denk je? Dat hoeft niet. Dankzij de stalen hekwerkbogen van Husqvarna scherm je snel en eenvoudig bloemenperkjes af. Je hoeft geen bang te hebben dat de robotmaaier de bloemen mee afmaait én de stalen bogen zijn gemakkelijk te plaatsen.

 
 

Insecten van onschatbare waarde

De hekwerkbogen passen volledig in de bedrijfsfilosofie van Husqvarna. Het Zweedse merk besteedt veel aandacht aan het ondersteunen van onze biodiversiteit en dit vertaalt zich in handige, pasklare oplossingen (die overigens niet duur hoeven te zijn). Zo wil het vanuit de eigen tuin een beweging naar meer groen maken. ​

Vanwaar die aandacht voor biodiversiteit en de bijen? Wel, ze zijn beiden een indicator van onze leefomgeving. Eigenlijk is er een groot aanbod van bomen, planten, bloemen, etc. nodig om bijen van een voedzaam en gevarieerd voedingspatroon te voorzien.

Maar omgekeerd geldt hetzelfde: bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van alle landbouwgewassen. Honingbijen bijvoorbeeld maken niet alleen heerlijke honing, ze zorgen er samen met hommels en solitaire bijen voor dat we kunnen genieten van een kleurrijke én gevarieerde winkelkar boordevol groenten en fruit.

 
 

Een volwaardig menu voor de bij

Wil je de bijen écht laten genieten en ze een volwaardig menu aanbieden in de tuin? Bekijk dan zeker ook de onderstaande tips van Husqvarna. ​

  • Maak een heerlijk vier-gangenmenu van jouw tuin. Bijen hebben nood aan een samenspel van struiken, planten, kruiden en wilde bloemen. Je kan een bloemenmengsel inzaaien, maar denk ook aan de ‘typische’ keukenkruiden zoals salie en rozemarijn. Ook bollen, zoals ui- en preiplanten vallen in de smaak bij de bijen.
  • Vergeet het drinken niet. Ook insecten hebben water nodig, in kleine holtes van stenen of een vijver in de tuin.
  • Naast eten en drinken kan je voor een full option hotel-ervaring gaan. Zo is een bijen-hotel dé uitgelezen plek om even tot rust te komen. Ideaal als je niet veel plaats hebt buiten, maar de bijen toch graag wil observeren.
  • Laat jouw tuin voldoende lang bloeien! Kies voornamelijk soorten die enkele maanden bloeien, want bijen hebben deze in principe nodig van de lente tot de herfst.
  • Kies voor een variatie aan plekjes en structuren in jouw tuin. Bijen houden van onaangetaste hoekjes en kantjes. Kies er daarom voor om een stuk van jouw tuin in te planten met wilde bloemen. Heb je een robotmaaier? Gebruik dan de tijdelijke hekwerkbogen van Husqvarna voor de stukken die je onaangetast wil houden.
  • Niet veel plaats in de tuin? Ook terrassen en balkons kan je perfect ombouwen tot een heus bijen-paradijs. Denk aan bloempotten met heerlijke keukenkruiden, maar ook klimplanten tegen een ongebruikte muur zijn ideaal voor bijen.
  • En tot slot: laat chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk links liggen. Deze zijn giftig voor bijen. Wil je toch een aantal insecten bestrijden in de tuin? Kies dan voor milieuvriendelijke alternatieven in de winkel of maak ze zelf.

Ga ook voor een bij-vriendelijke tuin en ondersteun, net als Husqvarna, onze biodiversiteit. Meer info over de handige hekwerkbogen vind je hier.

Kirsten Van Pee

Press Officer, Two Cents Agency

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Husqvarna

Husqvarna is een merk van de Husqvarna Group. Al sinds 1689 vervaardigt Husqvarna hoogwaardige producten en introduceert het baanbrekende innovaties, zoals de trillingvrije en automatische kettingrem op kettingzagen en de robotmaaier. Vandaag biedt Husqvarna een ruim assortiment performante machines voor gebruik in parken, bossen en tuinen en staat het voor technologisch leiderschap in zijn kernsegmenten: kettingzagen, trimmers, zitmaaiers en robotmaaiers. De Husqvarna-producten worden verkocht in meer dan 100 landen, voornamelijk via servicedealers.  

Over de Husqvarna Group

De Husqvarna Group is een wereldwijde marktleider voor buitenmachines en innovatieve oplossingen voor bos-, park- en tuinonderhoud. Het gamma omvat onder meer kettingzagen, trimmers, robotgrasmaaiers en zitmaaiers. De groep is ook de Europese leider in tuinbevloeiingsproducten en een wereldleider op het vlak van snij- en diamantwerktuigen voor de bouw- en steensector. De producten en oplossingen van Husqvarna Group worden aan consumenten en professionals verkocht onder merknamen zoals Husqvarna, Gardena, McCulloch, Poulan Pro, Weed Eater, Flymo, Zenoah en Diamant Boart via dealers en retailers in meer dan 100 landen. De netto-omzet bedroeg in 2018 41 miljard Zweedse kroon en de groep telt zo’n 13.000 werknemers in 40 landen.

Contact

Leuvensesteenweg 542 Planet II E bus 5 1930 Zaventem

+32 (0) 27209212

www.husqvarna.com