Week van de Bij: tips voor een bijvriendelijke tuin

Banner(3).png

Van zondag 29 mei tot en met zondag 5 juni 2022 organiseert het Departement Omgeving de negende editie van Week van de Bij. Met dit initiatief wil de Vlaamse Overheid iedereen aanmoedigen zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen. Bijen zijn namelijk ongelofelijk belangrijk voor onze natuur en ons voedsel én staan mee aan de basis van onze biodiversiteit. Toch heeft de bij het bijzonder moeilijk in Vlaanderen. Met deze handige tips van Husqvarna kan iedereen zijn tuin, terras of zelfs balkon bijvriendelijk maken en geven we samen de bijen weer alle kansen.

Door verschillende bijvriendelijke manieren van tuinieren te combineren, kan elke tuinier zijn of haar steentje bijdragen aan het welzijn van onze dierbare bijen.

1. Voer de bijen het hele jaar door

Ga voor een mix van organisch geteelde planten die het hele jaar door bloeien en insecten van voedsel voorzien. Bijen zullen je dankbaar zijn voor het aanbieden van zo'n overvloedige voedselvoorziening, vooral bij het begin en aan het einde van de vegetatieperiode, d.w.z. in het voorjaar en de herfst. Benieuwd welke planten hier bijzonder geschikt voor zijn? Ontdek ze hier.

2. Weide of gazon?

Elke tuinier moet zich afvragen: "Heb ik liever een weide met nuttig onkruid en bloemen of een groen gazon?” Wel, je hoeft niet te kiezen. Je kan eenvoudig een deel van je tuin voorbehouden voor een bloemenperk en een ander deel mooi afmaaien. Ja, ook met een robotmaaier. De innovatieve Husqvarna AIM Technology maakt het mogelijk om eenvoudig maaiplannen op te maken waarbij een deel ongemaaid blijft. Handig om de bloemen te laten bloeien.

 
 

3. Het hoeft niet altijd een grote weide te zijn: spiraalbedden en 'wilde hoekjes'

Geurig, smakelijk en een echte aanwinst voor bijen en voor ons: spiraalbedden met kruiden als salie, marjolein, tijm en dergelijke bieden voedsel in overvloed voor insecten. Bovendien voeden ze de bijen het hele jaar door: rozemarijn bloeit in het voorjaar, salie tijdens de zomermaanden, waterkers zelfs tot september en tijm bloeit tot oktober. Verder zijn de talrijke gaten, scheuren en holtes in deze borders geschikte kweekplaatsen voor een volgende generatie insecten.

4. Bijvriendelijke bomen, heggen en struiken

Heggen, struiken en bomen zijn niet alleen voor talloze insectensoorten een belangrijke bron van voedsel, met name in steden, maar bieden ook schuil- en nestplaatsen. Daarom zouden we op bepaalde plaatsen, zelfs in kleine tuinen, (verschillende) individuele struiken vrij moeten laten groeien en bloemen en vruchten laten dragen. Ook hier is een mix van verschillende variëteiten ideaal, zodat insecten elk seizoen voedsel kunnen vinden.

 
 

5. Nesthulpmiddelen voor bijen

Naast eten en drinken kan je ook een bijenhotel ophangen waar bijen even tot rust kunnen komen. Ook de hierboven genoemde onaangetaste hoeken, oude muren en stapels dood hout zijn vaak al aanwezig om bijen te helpen.

6. Voedsel voor bijen en insecten op balkons en terrassen

Geen tuin? Ook terrassen en balkons kunnen eenvoudig omgetoverd worden in een bijenparadijs met bloembakken of plantenbakken. Blauwbaard (Caryopteris) is hiervoor zeer geschikt of denk ook aan potten met geurige kruiden zoals Engelse lavendel, salie, citroentijm en oregano.

7. Vergeet het drinken niet

Ook insecten moeten drinken. Kleine holtes in grote stenen of vogelbaden met een grote steen erin en gevuld met water op zonnige dagen zijn de ideale plek voor bijen om te drinken. Ook tuinvijvers zijn natuurlijk geweldige waterbronnen voor veel dieren en insecten.

8. Geen pesticiden

Laat chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk links liggen. Er zijn bijna altijd goede, natuurlijke alternatieven. Het gebruik van nuttige insecten voor het bestrijden van ongedierte is beproefd en getest. Deze insecten bestel je eenvoudig en goedkoop online. In geval van twijfel is het verwijderen of trimmen van zieke planten of planten die door ongedierte zijn aangetast, ook een beter alternatief in bijvriendelijke tuinen.

9. Wees vriendelijk voor bijen en bloemen met het tijdelijke Automower®-hek

Deze robuuste stalen bogen bieden de ideale oplossing wanneer een bepaald gazongebied tijdelijk afgesloten moet worden zodat de Automower® er niet maait. Niet alleen handig om de bloemen te laten bloeien, maar bijvoorbeeld ook om het opblaasbare zwembad af te schermen, of op plekken met net gezaaid gazon. De afsluitende bogen zijn betrouwbaar en uiterst gebruiksvriendelijk - de installatie of het schema van de robotmaaier hoeft niet aangepast te worden.

Kirsten Van Pee

Press Officer, Two Cents Agency

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Husqvarna

Husqvarna is een merk van de Husqvarna Group. Al sinds 1689 vervaardigt Husqvarna hoogwaardige producten en introduceert het baanbrekende innovaties, zoals de trillingvrije en automatische kettingrem op kettingzagen en de robotmaaier. Vandaag biedt Husqvarna een ruim assortiment performante machines voor gebruik in parken, bossen en tuinen en staat het voor technologisch leiderschap in zijn kernsegmenten: kettingzagen, trimmers, zitmaaiers en robotmaaiers. De Husqvarna-producten worden verkocht in meer dan 100 landen, voornamelijk via servicedealers.  

Over de Husqvarna Group

De Husqvarna Group is een wereldwijde marktleider voor buitenmachines en innovatieve oplossingen voor bos-, park- en tuinonderhoud. Het gamma omvat onder meer kettingzagen, trimmers, robotgrasmaaiers en zitmaaiers. De groep is ook de Europese leider in tuinbevloeiingsproducten en een wereldleider op het vlak van snij- en diamantwerktuigen voor de bouw- en steensector. De producten en oplossingen van Husqvarna Group worden aan consumenten en professionals verkocht onder merknamen zoals Husqvarna, Gardena, McCulloch, Poulan Pro, Weed Eater, Flymo, Zenoah en Diamant Boart via dealers en retailers in meer dan 100 landen. De netto-omzet bedroeg in 2018 41 miljard Zweedse kroon en de groep telt zo’n 13.000 werknemers in 40 landen.

Contact

Leuvensesteenweg 542 Planet II E bus 5 1930 Zaventem

+32 (0) 27209212

www.husqvarna.com