Help de biodiversiteit, laat het gazon ongemaaid in mei ​ 

Husqvarna geeft tips & tricks

Door de klimaatopwarming zijn er schommelingen en veranderingen in seizoenen waardoor vitaal voedsel voor bestuivers zoals bijen, vlinders en andere nuttigen insecten verdwijnt. Om ze een handje te helpen, roept de actie Maai Mei Niet iedereen op om een maand lang het gazon niet te maaien. Een gezond gazon met langer gras en wilde bloemen is niet alleen goed voor de natuur, de levendige bloemen zorgen ook voor een prachtig plaatje voor elke tuineigenaar. Ook Husqvarna draagt biodiversiteit hoog in het vaandel en biedt oplossingen zoals de Rewilding Mode, die het verschil maken, nu en in de toekomst.  

Voorzie voedsel vier seizoenen lang 

Bijen en andere bestuivers hebben het hele jaar door voldoende nectar en stuifmeel nodig maar dat is niet altijd eenvoudig. De zomers zijn vaak zeer droog waarbij veel planten niet tot bloei komen. In de herfst krijgen we dan weer te maken met extra warme, zonnige dagen, de gekende ‘Indian Summers’. Door deze schommelingen zijn verschillende bijensoorten vruchteloos op zoek naar voedsel in het verkeerde seizoen. Een bloeiboog van verschillende inheemse bomen, struiken, vaste planten en bloembollen biedt dan de oplossing. Het zorgt voor bloeiende planten van februari tot en met november en geeft bestuivers het hele jaar door voldoende voedsel. ​ ​ ​ 

Creëer verschillende habitats 

Richt verschillende leefomgevingen in de tuin in. Denk hierbij aan bloemrijke borders, een moestuin, een vijver, een composthoop of een strook met wilde bloemen. Deze zones trekken verschillende soorten dieren aan en bevorderen op die manier de biodiversiteit. 

Scherm zones af met hekwerkbogen  

Om een deel van de tuin ongemaaid te laten, kan de tuineigenaar die beschikt over een robotmaaier aan de slag gaan met hekwerkbogen. Ze zijn een goedkope en zeer eenvoudige oplossing. Plaats de metalen frames rond de zones gras die ongemaaid moeten blijven. Zo kan de robotmaaier er niet bij, blijft het gras groeien en blijven de lentebloemen in bloei om de bijen te helpen. Verder kan de tuinier ze gebruiken om het opblaasbare zwembad te beschermen of pas ingezaaid gras af te schermen. De afsluitende bogen zijn betrouwbaar en gebruiksvriendelijk waardoor het schema van een robotmaaier hiervoor niet aangepast hoeft te worden. ​ ​ 

Laat de tuin verwilderen ​  

Voor de tuinier die beschikt over een robotmaaier zijn er nog extra mogelijkheden om de bijen te helpen in hun zoektocht. Husqvarna ontwikkelde een specifieke functie die de tuin gedeeltelijk laat verwilderen. Hiermee wil het merk een nieuwe standaard creëren voor privétuinen. Het huidige idee van de ideale tuin wordt tot op zekere hoogte in vraag gesteld, ten gunste van een tuin waarin perfect gemanicuurd gras samengaat met weideachtig gebied. DeRewilding Mode vergemakkelijkt het werk door automatisch ten minste 5% van de tuin ongemaaid te laten zodat een weide voor bijen, vlinders en andere bestuivende insecten ontstaat en ze er het voedsel vinden dat ze nodig hebben. Stel de herwilderingszone virtueel in via de Automower® Connect-app. Vorm, grootte en specifieke locatie zijn eenvoudig aan te passen. ​ 

Maai ook ‘s nachts niet ​  

Voor wie naast biodiversiteit ook egelveiligheid hoog in het vaandel draagt, raadt Husqvarna aan om de robotmaaier enkel overdag te laten rijden en bij het vallen van de avond te stoppen. Via de timerfunctie op de Husqvarna Automower® worden tijdschema’s makkelijk ingesteld. Ook de botssensor en de draaiende inklapbare mesjes zorgen ervoor dat een mogelijke impact aanzienlijk verkleind wordt. Egels zijn namelijk schemer- en nachtdieren die in de donkere uurtjes op verkenning gaan doorheen de tuin. Hiermee helpt de tuineigenaar dus niet alleen de bijen en vlinders maar ook de egels. ​ 

Een levendige tuin: van onschatbare waarde 

Een levendige lentetuin die de biodiversiteit aanwakkert en ondersteunt past volledig in de bedrijfsfilosofie van Husqvarna. Het Zweedse merk besteedt al jaren veel aandacht aan het ondersteunen van biodiversiteit. Het merk brengt via innovatie mens en natuur op een duurzame manier dichter bij elkaar. Zo tracht Husqvarna elke persoon aan te sporen om de eigen tuin groener te maken en respectvol om te gaan met de ecologische hulpbronnen en biodiversiteit van onze planeet. 

Dorien Debbaut

Dorien Debbaut

Press officer, Two cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Husqvarna

 

Over Husqvarna

Husqvarna, een merk binnen de Husqvarna Group, is marktleider in innovatieve en hoogwaardige producten en diensten voor het vormgeven van groene ruimten in parken, bossen en tuinen. Sinds 1689 heeft het in Zweden geboren Husqvarna een sterke focus op onderzoek en ontwikkeling en is het een pionier op het gebied van robotmaaiers en kettingzagen. Vandaag de dag bestaat het productportfolio uit de volgende generatie robotmaaiers, riders, kettingzagen en trimmers voor zowel professioneel als particulier gebruik. Duurzame waardecreatie, productinnovatie en digitalisering blijven belangrijk voor de komende jaren. De producten van Husqvarna worden verkocht in meer dan 100 landen. De Husqvarna Group, waartoe ook Gardena en Husqvarna Construction behoren, heeft wereldwijd 13.800 werknemers en de netto-omzet in 2023 bedroeg SEK 53,3 miljard.  

 

Over de Husqvarna Group

Husqvarna Group werd opgericht in 1689 en is vandaag de dag een wereldwijd toonaangevende fabrikant van innovatieve producten en oplossingen voor bos-, park- en tuinbeheer.

Het assortiment omvat robotmaaiers, kettingzagen, trimmers, zitmaaiers en tuinirrigatie. De Husqvarna Group is ook toonaangevend op het gebied van snij- en oppervlaktebehandelingsapparatuur voor de bouw- en steenindustrie. De producten en oplossingen van de Husqvarna Group worden voornamelijk verkocht onder de wereldwijde merken Husqvarna en Gardena via dealers en detailhandelaren aan consumenten en professionele gebruikers in meer dan 100 landen. De omzet in 2023 bedroeg SEK 53,3 miljard en de Husqvarna Group heeft ongeveer 13.800 werknemers in 40 landen.

 

Neem contact op met

Leuvensesteenweg 542 Planet II E bus 5 1930 Zaventem

+32 (0) 27209212

www.husqvarna.com