Tips & tricks voor een bij-vriendelijke tuin
In aanloop naar de 10e editie van Week van de Bij (28 mei tot 4 juni 2023)
Bestuivende insecten, waaronder de bij, krijgen het alsmaar harder te verduren. Zo gaat zowel de populatie van honing- als wilde bijen in ons land achteruit. Toch spelen bijen een belangrijke rol en dragen ze bij aan onze biodiversiteit, economie en gezondheid. De 10de editie van Week van de Bij roept iedere tuinier op hun eigen tuin in te richten als een B&B voor bijen. Met onderstaande tips & tricks van Husqvarna tovert iedereen zijn tuin, terras of zelfs balkon om tot een bij-vriendelijke habitat.
Voldoende voedsel vier seizoenen lang
Door de klimaatopwarming zijn er schommelingen en veranderingen in de seizoenen. Hierdoor geraken heel wat bijen in de war en gaan ze vruchteloos op zoek naar voedsel in het verkeerde seizoen. Bijen het hele jaar door voorzien van voldoende planten met nectar en stuifmeel is dus aangeraden. In veel tuinen bloeien bloemen en planten namelijk enkel van mei tot juni. Hoe dit kan opgelost worden? Via het bloeiboog principe: bloeiende planten worden voorzien van in de vroege lente tot de late herfst en wordt gerealiseerd met zowel bomen, struiken, vaste planten als bloembollen. Bijen vinden dan van februari tot en met november overvloedig veel voedsel.
Spiraalbedden, kruidentuin of bijenhotel
Een andere echt aanwinst voor de bijen zijn spiraalbedden vol geurige kruiden zoals salie, marjolein en tijm. Ook zij voeden de bijen doorheen het jaar. Vergeet zeker ook het drinken niet. Kleine holtes in grote stenen of vogelbaden gevuld met water op zonnige dagen zijn de ideale plek voor bijen om hun dorst te lessen. Tuinvijvers zijn uiteraard ook geweldige waterbronnen.
Naast eten en drinken zoeken bijen vaak een plekje om uit te rusten. Dan is een bijenhotel welgekomen. Onaangetaste hoeken, oude muren, holtes en stapels dood hout zijn vaak al aanwezig om bijen te helpen. Geen tuin? Ook terrassen en balkons kunnen eenvoudig omgetoverd worden in een bijenparadijs met bloembakken of plantenbakken. Blauwbaard (Caryopteris) is hiervoor zeer geschikt of denk ook aan een kruidenbak
Hekwerkbogen to the rescue
Husqvarna raadt ook aan om een deel van de tuin ongemaaid te laten. Wie beschikt over een robotmaaier kan enerzijds aan de slag gaan met hekwerkbogen. Deze bieden een goedkope en zeer eenvoudige oplossing. Deze metalen frames staan toe het gras te laten groeien en lentebloemen in bloei te laten staan om de bijen te helpen. Verder kunnen ze ook het opblaasbare zwembad beschermen of pas ingezaaid gras afschermen. De afsluitende bogen zijn betrouwbaar en gebruiksvriendelijk. Het schema van een robotmaaier hoeft hiervoor zelfs niet aangepast te worden.
Laat de tuin verwilderen
Voor de tuinier die beschikt over een robotmaaier zijn er nog extra mogelijkheden om de bijen te helpen in hun zoektocht. Husqvarna ontwikkelde een specifieke functie die de tuin gedeeltelijk laat verwilderen. De Rewilding Mode vergemakkelijkt het werk door automatisch ten minste 5% van de tuin ongemaaid te laten zodat er ruimte is voor een weide voor bijen, vlinders en andere bestuivende insecten. De functie is beschikbaar voor de Automower®-robotmaaiermodellen 405X, 415X en 435X AWD en voor de NERA-modellen 430X NERA en 450X NERA die met begrenzingsdraad zijn geïnstalleerd.
Ga aan de slag met de Husqvarna-robotmaaiers en hekwerkbogen, en richt de tuin in als een echte Bed & Breakfast voor bijen.